Home / Érdekességek / Karácsony itt, karácsony ott – II. rész
Karácsony itt, karácsony ott – II. rész

Karácsony itt, karácsony ott – II. rész

szirakadmin szirakadmin december 24, 2017 Érdekességek

Ahogy ígértük, jövünk a folytatással. A tegnapi blogposztban összeszedtünk pár országot, ahol a karácsonyi szokások, egy picit mások, mint Magyarországon. Szó volt a lettek nemes ajándékozási szokásairól, az argentinok tűzijátékáról, az angolok hiedelméből, de még azt is megírtuk, hogy az első karácsonyfát Rigában állították fel.

Az alábbi blogposztban ismét összeszedünk pár olyan országot, ahol az ünnepi időszak eltérő a sajátunkétól.

Peru

A peruiaknál egyáltalán nem elterjedt szokás az, hogy fát állítsanak. A Dél-amerikai területeken közel sem olyan egyszerű beszerezni a fenyőfát, mint Európában, ám ennek ellenére sok helyen hozzá lehet jutni, Peruban viszont más a helyzet. A fenyőfa jellemző lehet pár háztartásban, azonban az ország nagy részében az a szokás, hogy egy jászolt rendeznek be a nappaliban, ahová lerakják az ajándékokat. Szó se’ róla, autentikusabb és hagyományőrzőbb, mint egy fa felállítása.

Etiópia

Annak ellenére, hogy a gyarmatosítók keresztény hagyatéka a mai napig elég erőteljesen jelen van Etiópiában, egyáltalán nem egy nagy horderejű ünnepként van számon tartva. A karácsonyt gannának nevezik, és az évnek ezen szakaszában, egyetlen alkalommal játsszák azt a játékot, amely a jégkorong szárazföldi megfelelője. Semmikor máskor nem csinálják az évben ezt, csak december 25-e délután. Az biztos, hogy egészségesebb, mint a sok édesség a kanapén fekve.

Izland

Izlandhoz köthető egy specifikus ajándékozási hagyomány. A kis apróságok mellett van egy árucikk, amely ugyan nem örökbe kerül a címzetthez, de mindenképpen szép gesztusnak számít. Az izlandiak könyveket cserélnek egymással karácsonykor, amelyet többen még aznap el is olvasnak, majd visszaadják azt a feladónak. A karácsonyi időszakot sokan úgy is nevezik, hogy „Jolabokaflod’ vagyis karácsonyi könyvcsere. Az ezt követő beszélgetés és nassolás, már közös pont a világ többi országával is.

Libanon

Libanonban olyan szempontból kellemes dolog felnőni, hogy minden utcán sétáló gyermeknek joga van leszólítani a felnőttet az utcán, és azt mondani neki, hogy „ajándékot hoztál nekem!” A járókelők erre készülnek is, ezért fel vannak szerelkezve kisebb ajándékokkal, mint például matricák, kis csokoládék és egyéb tárgyak.

A sziráki kastély minden munkatársa kellemes karácsonyi ünnepeket kíván, mindenkinek.

60 CHRISTMAS TRADITIONS AROUND THE WORLD

Címkék