Home / Természet és látnivalók / Ismerd meg Szirák kincseit – gyógynövények a hosszan tartó életért
Ismerd meg Szirák kincseit – gyógynövények a hosszan tartó életért

Ismerd meg Szirák kincseit – gyógynövények a hosszan tartó életért

Ez egy érdekes kis bejegyzés a gyógynövények termesztéséről, hiszen Szirák egyik rejtett lehetőségét ismertetjük most meg. Nem csak a kastélynak van története, hanem magának a községnek is. Érdemes elolvasni, hiszen igazi ereklyéket rejt magában a kicsiny falu.

Korábbi bejegyzéseinkben már kitértünk arra, hogy Nógrád megyében igazi kincsek lelhetőek fel a faluknak és községeknek hála, amelyek rendkívül érdekes történelmi háttérrel rendelkeznek.

Szirákon már emberemlékezet óta gyűjtik a gyógynövényeket, amelyeknek, mint tudjuk igen nagy hatása van az emberekre. Ezért igen nagy előrelépést jelentett, amikor a Mátraaljai ??llami Gazdaság Kerületében beindult a gyógyászati célra felhasználható növények termesztése és feldolgozása. Ez által egy igén előnyös vállalkozási ágazat jött létre a területen. Főként a nőknek biztosított állandó munkát, így télen is tudták őket alkalmazni. Másrészt megépítették az elpusztíthatatlan komlószárítót, aminek a nagyságát is ki lehetett használni.

Hogy miket termesztenek?

Az anno parlagon fekvő területet először levendulával, citromfűvel majd szurokfűvel telepítettek.

Nézzük a gyógynövények hatásait:

Citromfű

Sokan az idegerősítő és nyugtató hatásáról ismerik. Ajánlják azoknak is, akik erősen alvászavarral küzdenek és kezdődő depresszióra is igazi ellenszer. Ugyanakkor jó hatással van a máj működésére is.

Levendula

A levendula az egyik leginkább felhasználható gyógynövényeink közé tartozik. Főképp azért szeretik, mert jó hatással van az emberi szervezetre. Fokozza a testi és lelki frissességet. Meghűlés esetén tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Nyugtatja a pattanásos és gyulladt bőrt, tehát a fiatalok körében is igen elterjedt! Segíti az elalvást a párnára csepegtetve (1-2 cseppentésről van szó). És nem utolsósorban nem elfelejteni, hogy az izmok és ízületek gyulladására kiváló.

Szurokfű

A legjobb megoldás, ha valakinek köhögéscsillapítóra van szüksége és a hangszálgyulladásnál, illetve rekedtségnél is sokat segít.

A növények termesztése az évek alatt nem állt le és a feldolgozás folyamatos, viszont a csomagolás már más helyen történik.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szeretnél még hasonló érdekességekről olvasni, akkor látogass el blogunkra vagy Facebook oldalunkra!

Forrás: Szirák a Polgárosodásért Alapítvány kiadványa