Home / Érdekességek / Ezer és egy kiskapu, a Szirákig vezető úton
Ezer és egy kiskapu, a Szirákig vezető úton

Ezer és egy kiskapu, a Szirákig vezető úton

Az örökzöld közmondás úgy tartja, hogy minden út Rómába vezet. Természetesen nem áll szándékunkban kétségbe vonni az állítást, de ha rajtunk múlik, a 2018-as évben Róma mellett Szirák is sokaknak lehet a végső cél. Ennek oka pedig nem más, mint az, hogy kis túlzással és nemes egyszerűséggel annyi időnk lesz utazgatni, mint a tenger. Hosszú hétvégék hada vár ránk.

Hogy pontosan mikor is, azt az alábbi blogposztban részletesen kifejtjük.

A csillagok állása – ebben az esetben szó szerint – kedvezően alakult számunkra, hiszen a már nem is annyira új esztendőben telis-tele leszünk hosszú hétvégékkel. Lesz köztük három, valamint négy napos is, a rendelkezésre álló időt, pedig rajtunk múlik, hogy hogyan használjuk ki a lehető leginkább hasznosan.

Nem lehet okunk panaszra, hiszen kiválóan indult az év. A szilveszteri pezsgőzést és reggelig tartó táncot volt időnk kipihenni elsején, így a hét legellenszenvesebb napját, a hétfőt tölthettük ágyban, vagy egyéb más regenerálódásra alkalmas környezetben. Aki előre gondolkodott és már a karácsonyi pörgés előtti időszakban leszervezte magának az évindító pihenést Szirákon, jól járt. Aggódni nem kell, ugyanis ami késik, nem múlik. Rengeteg alkalom lesz még 2018-ban, hogy a lopott napokból kihozhassuk a maximumot.

A maximum alatt, pedig természetesen a sziráki kastélyt és az ott eltöltött időt értjük.

A következő alkalommal nem pusztán egy, de rögtön két munkanapot is lecsippentünk a hétvége előtt. Az 1848-as forradalom és szabadságharc emléknapja ezúttal csütörtökre esik, így nagy valószínűséggel a pénteken már nem kell „csákányt ragadni a bányában.” Tekintve, hogy az eddigi tapasztalatok egy elég enyhe télről tanúskodnak, így március 15-én akár verőfényes napsütés is várhat ránk, érdemes tehát erre az időszakra tervezni egy sziráki kirándulást.

Jézus feltámadásának időszaka szép ünnep, hiszen még a kevésbé vallásos emberek is könnybe lábadt szemmel ülnek az asztalnál, már csak a torma miatt is. A főtt tojás, kötözött sonka, friss kenyér és vörösbor mellett annak is örülhetünk, hogy szokásosan csütörtökön tesszük majd le a lantot, nagypénteket pedig már a családdal tölthetjük, egészen húsvéthétfőig, keddig pedig még csak nem is kell a munkára gondolni. Csak a sziráki pihenésre.

A földkerekség egyik leginkább ellentmondásos munkaszüneti ünnepe nem más, mint maga, a Munka ünnepe. Az ebben az évben keddre eső nap gyaníthatóan egy előtte lévő hétfővel is párosul, így megszakítás nélkül négy napot pihenhetünk. Nem áll szándékunkban célozgatni a családi kirándulásokat illetően, de május 1-jén a balatoni víz még nagyon hideg.

Még ki sem lépünk májusból, a 21-i hétfőnek köszönhetően már jön is egy három napból álló pünkösdi hosszú hétvége.

Ennyi jó után, az alapjáraton is zseniális hangulatú júniust és júliust kihúzzuk megszakítások nélkül, hogy aztán az Államalapítás ünnepén, augusztus 20-án örülhessünk ismét, egy szabad hétfőnek.

Október 23-án, az évben már második alkalommal tűzzük ki a kokárdát, boldogabban, mint valaha. A keddre eső ünnepnap előtti hétfőt is magunkénak tudhatjuk, ha a munkáltatók is úgy akarják. A sziráki vidéknél, pedig kevés varázslatosabb és misztikusabb környék létezik, az őszi ködbe burkolózva. Ha az „első turnusban” nem, de a másodikban is lesz esély megélni Szirákot ősszel, hiszen pár nap elteltével itt is van a csütörtökre eső november 1-je, amellyel a pénteki munkanaptól is megszabadulhatunk.

A karácsonyi időszak 2018-ban szinte vonalzóval megtervezve, egy hétfői napon kezdődik majd el. A Szentestére hétfőn készülődhetünk, kedden karácsony napját, míg szerdán karácsony másnapját élvezhetjük, ez pedig egy ötnapos ünnepi periódust jelent.

Hab a tortán, hogy 2019 első napja keddre esik, így jó eséllyel reménykedhetünk egy lopott hétfőben.

2018-ban megdől az összes „nincs rá időm” kifogás. Most végre lesz! Egész évben, tárt karokkal várjuk a kastélyban!

Hosszú hétvégék 2018-ban