Home / Vadászat / Görények a vadászatban
Görények a vadászatban

Görények a vadászatban

szirakadmin szirakadmin december 17, 2016 Vadászat

A kicsiny, de annál inkább harcosabb fajtát már régóta vetik be a terepen. A görények a vadászatban már időszámításunk előtt is nagyon elterjedtek. A következőkben betekintést nyerhetsz abba, hogy hogyan is néz ki, ha a segítségüket használod a kártevők ellen. 

Itthon leginkább hobby állatként tartjuk őket, hiszen aranyosak, jó őket nézni, simogatni (amikor hagyják). Azonban mindenki elfelejt egy fontos dolgot. A görények elsősorban vadászok, húson élnek, tehát az ösztöneiket nem tudják elnyomni. ??ltalában csak egy gazdát fogadnak el és ahhoz hűségesek. Azok akik ismeretlenek pedig legyenek óvatosak, hiszen a harapásuk nagyon erős. Nem csak kis sebeket ejthetnek!

Éppen ezért, hogy ragadozó énjüket nem tudják visszafogni, elkezdték őket alkalmazni kis és nagy gazdaságokban, ahol túlságosan is elterjedtek az egerek, patkányok, pézsmák, mezei hörcsögök. A kisebb rágcsálókra a nősténnyel vadásztatnak, a nagyobbakra viszont a hímekkel, mert az ő súlyuk sokkal nagyobb. arra viszont ügyelni kell, hogy megfelelően legyenek kiválasztva, mert meg kell felelniük az elvárásoknak, hogy valóban beférjenek az ásott lyukba.

Kölyökkorában már el kell kezdeni az idomítást, mert ha ez nem történik meg vadászat során könnyen elveszhet. A legjobb módszer erre, ha először egy hívószót jegyeztetünk meg vele, amit bármikor hall, azonnal visszatér a gazdájához. A rutinosak már kölyökkorban megtanítják a zsákmányszerzést, egerek felhasználásával. A zsákmány menekülése váltja ki a ragadozóösztönt, majd a védekezése ösztönzi a megölésére. Kb. 3-4 hónapos korukra érik el azt, hogy már alkalmazhatják őket.

Mire kell vigyázni

Mikor arra kerül a sor, hogy patkányokat kell levadászni, akkor nagyon elővigyázatosnak kell lenned!Figyelned kell arra, hogy vajon mérgezett-e azok az állatok, mer ha igen akkor nem vetheted be a görényedet, ugyanis a méreg őt is megöli.

A pézsmák sokkal nagyobbak, mint az állatunk, ezért tapasztaltabbat kell a földbe küldeni, aki már rutinosnak számít, különben a görény húzhatja a rövidebbet.

Segítség

A vadászat során a görénynek is jól jön a segítség! Ilyenkor kutyákkal szokás őket összebarátkoztatni és bár elsőre indokolatlannak tűnhet mégis jó párost alkotnak. A kutya kiszagolja az állatokat és odamegy a görény. Az üregi nyulak például két lyukat csinálnak az üregükbe. Ebben az esetben a görény bemegy a lyukon, ahonnan a nyúl kiszalad, de a másik oldalnál a kutya már várja.

Alkalmazhatunk sólymokat is, ez abban segítség, hogy pockokat gyorsabban meg tudják fogni. Itt nagyon kell ügyelni arra, hogy a madár, nehogy az állatunkat fogja meg!

A vadászok nagy testű állatok esetében kutyákkal vadásznak, de ha kis rágcsálókról van szó, akkor bizony a legjobb választás a görény!

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, akkor látogass el vadászat aloldalunkra,
ahol bővebb információval szolgálhatunk.