Home / Hobbi és sport / Fotós tippek kezdőknek
Fotós tippek kezdőknek

Fotós tippek kezdőknek

szirakadmin szirakadmin szeptember 15, 2017 Hobbi és sport

Lelkes amatőrként sokan szeretünk fotózgatni, ezzel főképp magunkat, de olykor a környezetünket is elkápráztatva. Mi lehetne hát jobb időszak egy kis gyakorlásra, mint a csodálatos ősz, amikor a természet minden színében pompázik?!

Arra bíztatunk hát mindenkit, hogy ragadjon kamerát vagy legalább egy okostelefont és legalább azért, hogy a családi album gazdagodjon, készítsen néhány képet. Helyszínként különösen ajánljuk a kastélykertet, ahol nincs hiány szépségben! Annak érdekében, hogy a képek a lehető legjobban sikerüljenek, adunk néhány tippet:

  1. Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a lényeget sokan a fotó közepére pozícionálják, pedig ez az, amiből nagy bizonyossággal megállapítható, hogy profi, vagy amatőr készítette-e a képet. Természetesen nem kell tudományosan alkalmazni az aranymetszés szabályát, a kétharmad-egyharmad megoldás remekül működik. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a fotózandó témát nem középre, hanem a kép egyik széle felé, kb. az egyik szélső harmadba toljuk, így sokkal izgalmasabb képet kapunk a végén.
  2. Banális tanácsnak tűnik, de a bemozdult képek legjobb ellenszere, ha a kamera stabilitását fokozzuk. Amatőrként persze legtöbben biztos nem hordunk magunknál állványt, de egy fal, pózna, asztal vagy szék csodákat tehet. Ha a téma messze van és használnunk kell a kamera zoom funkcióját, akkor különösen fontos a stabil kéz, ugyanis minél nagyobb a zoom, annál biztosabb hogy bemozdul a kamera, ha csak simán kézben tartjuk.
  3. Végül, de nem utolsó sorban, kerüljük a hátulról érkező fényt! A legjobb ha a megvilágítás oldalról, kicsit elölről, éles szögben éri a témát, ettől kicsit játékosabb, sejtelmesebb lesz a kép. Ha természetben, vagy kültéren fotózunk, az ideális időpont a reggel vagy késődélután, hiszen ilyenkor a fények lágyabbak, így kifejezetten szép, művészi fotókat készíthetünk.

Kedvet kapott? Szívesen készítene néhány képet a csodás Szirákon?

Legyen vendégünk, töltsön nálunk egy vagy akár több éjszakát, járja be a gyönyörű kastélykertet és dicsekedjen barátainak a remekbeszabott fotókkal!