Home / Vadászat / Fegyvertartási kisokos
Fegyvertartási kisokos

Fegyvertartási kisokos

szirakadmin szirakadmin november 2, 2016 Vadászat

A vadászfegyverek tartása igen nagy odafigyelést igényelnek, ezért körültekintően kell őket ápolni, hogy az előírásoknak megfeleljenek. A következőkben leírjuk, hogy hogyan kell karbantartani a vadász legfőbb kellékét, és megszerezni a hozzávaló engedélyeket.

Először is ahhoz, hogy valaki otthon fegyvert tároljon, szüksége lesz egy engedélyre. A puskáknak kétféle besorolása van, az egyik a sport, a másik a vadászati célú felhasználás. Mindkettőnek a raktározása komoly vizsgákat követel.

Első körben jelentkezni kell a vadászkamaránál vadászvizsgára! Háromféle módon fogják számonkérni a jelentkezők tudását: elméleti (teszt és szóbeli), hatósági fegyvervizsga és gyakorlat. A lövés bemutatása nem az erdőben történik élesben, hanem koronglövészet keretében. Szeretnénk rá felhívni a figyelmet, hogy a maroklőfegyverre a vadászati keretek között vizsgázni nem lehet!

A továbbiakban mindenképpen szükséged lesz pszichológiai alkalmassági igazolásra, illetve egészségügyi papírokra. Ezek után, ha a vizsga sikeresen telt, akkor ki kell váltani az éves vadászjegyet. Az otthonodban a szabályoknak megfelelően kell tárolnod a fegyvered! Az erre vonatkozó szabályról bővebben 253/2004 kormányrendelet 42. §-ban olvashatsz.

Végül, de nem utolsó sorban ne felejtsd el, hogy ezt be is kell jelentened a lakhelyeden!

Most nézzük a megfelelő ápolást!

A golyós vadászlőfegyver a vadászok bizalmasa. Szinte kapcsolat alakul ki a viselője és a szerszám között. A tisztítás pedig alapkövetelmény. Sajnos sokan csak a csövet tisztítják időszakonként, pedig a karbantartásba beletartozik a tokszerkezet is.
A vadászboltokban lehet kapni tisztító készletet, azonban ezek használata nem egyszerű, ezért érdemes segítséget kérni a boltban vagy egy tapasztaltabb ismerősünktől. Az acélpálcát csak óvatosan használd, első körben bronz vagy réz kefével kezdj. Majd ezt követi a sörte kefe és végül a filc. Ne felejtsd el, hogy mindennek megvan a maga ideje, tehát az előírtaknak megfelelően figyelj a sorrendre! A cső tisztántartásánál fontos, hogy ne történjen baj.

Fegyverolaj használata ajánlatos, de csak az előírtaknak megfelelően, mert a fegyvercső és tokszerkezet barnás része eltűnhet! Sokan elrontják, de a cső tisztítását a csővégről kell elvégezni figyelve arra, hogy a huzagolást ne sértsük meg.

Mielőtt egyedül nekivágnál a cserkelésnek, mindenképpen kérj segítséget, hogy elmagyarázzák, hogy hogyan is érdemes egy-egy részt tisztítani és mi az, ami a legjobb rá.

Mindenesetre óvatosan!

Amennyiben érdeklődsz a vadászat iránt látogass el oldalunkra, hiszen nálunk a környéken lehetőséged van cserkelésre!