Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák > Esküvőszervezés > Esküvői hagyományok és babonák
Esküvői hagyományok és babonák

Esküvői hagyományok és babonák

szirakadmin szirakadmin december 4, 2016 Esküvőszervezés

A babonák és hiedelmek főleg ránk, magyarokra nagyon jellemző és ez alól az esküvő sem kivétel, ugyanis rengeteg dolog van, amire oda kell figyelni, hogy ne érjen balszerencse a Nagy Nap előtt.

Élünk a szójáték lehetőségével és a következőkben egy csokorra való babonát szedtünk össze, amelyek mind meghatározóak lehetnek az életünk hátralevő részében.

Nézzük a legalapvetőbb babonákat, amelyet már kislánykorunk óta belénk neveltek:

A vőlegény nem láthatja a menyasszonyt a ruhájában, csak az oltár előtt. A fehér szín a tisztaságot, a szűziességet, az életet és a fényt jelenti. A vőlegény nem pillanthatja meg, csak amikor elé vezetik.

Egyik nagy kedvencünk, amellyel a filmekben rendszeresen élnek, az a valami régi, valami új, valami kölcsönvett és valami kék. Ez a szokás itthon mostanában honosult meg, mert ez egy angol babona. A Nagy Napon a menyasszonynak viselnie kell ezt a négy dolgot, hogy a közös élet szerencsés legyen. Nos, arról nincs információnk, hogy mindez igaz e. A régi általában családi ékszer, egy nagymamától zsákmányolt dolog, az új lehet a menyasszony cipője. A kölcsönkapott lehet egy barátnőd ékszere, a kék pedig harisnyakötő vagy egy masni szokott lenni.

Nézzük a sorfalat. A templomból kifelé haladva te is biztosan észrevetted, hogy az emberek két oldalt felsorakoznak. Ennek a legendája az, hogy a házasság alatt felmerülő akadályokat próbálják közösen legyőzni. Ilyenkor természetesen nem maradhat ki a virág vagy rizsszórás. Az oltár felé az utat virággal szórják, hogy elkerüljék a házasság alatt fellépő rögöket az út kiegyenesítése a cél. Kifelé jövet a rizs már a termékenységet jelképezi.

Jöhet a hölgyek kedvenc része: a menyasszonyi csokor eldobása. Valljuk be, hogy egy kicsit mi is ezt a részt várjuk a legjobban, mert ha hihetünk a szóbeszédnek, akkor aki elkapja az lesz a következő, aki férjhez fog menni.

Biztosan te is sokat gondolkoztál azon, hogy vajon mi a célja a konzerv dobozoknak a kocsira kötve. A válasz bizony egyszerű: amikor a kocsi elindul a dobozok zajt csapnak és elűzik a rossz szellemeket és elűzik a szegénységet.

A torta is hozzátartozik a betartandó szabályokhoz. ??ltalában csak aranyosnak érezzük, hogy az ifjú pár közösen felvágja az édességet, de a háttérben ennél több van. A közös felvágás az összetartozást szimbolizálja, az, hogy minél magasabb a torta az a jövőbeli gyerekekre utal. Ha szemfülesek vagyunk azt is megfigyelhetjük, hogy kinek van felül a keze, mert az viseli a nadrágot.

A menyasszonytáncnál előkerül egy fazék, amibe az tesz pénzt, aki táncolni szeretne a menyasszonnyal. Ez egy régi hagyomány de ma már a jegyesek csak nászajándékot kérnek.

Éjfélkor az arának szokás átöltözni, és a fehér ruhát leváltja egy pirosra. Mert már nem menyasszony, hanem menyecske.

Ne feledjük a sót és kenyeret, amelyeknek az új lakásba költözéskor feltétlenül lennie kell az új közös otthonban, a friss házasok ezzel elűzik az éhezést a közös élet során.

A babonák többsége hagyomány, amit mégiscsak betartunk egy esküvőn, hiszen ezek nélkül el sem tudnánk képzelni a Nagy Napot, de nem kell aggódnod, hiszen a megfelelő szervezéssel nem történhet baj.

Ha egy igazán különleges esküvőt szeretnél, akkor gyere el kastélyunkba a nyílt napra és hagyd, hogy elvarázsoljon a vidéki hangulat!