Home / Érdekességek / Esküvői dress code – mit viseljünk, mit ne viseljünk vendégként egy esküvőn?
Esküvői dress code – mit viseljünk, mit ne viseljünk vendégként egy esküvőn?

Esküvői dress code – mit viseljünk, mit ne viseljünk vendégként egy esküvőn?

A nyári nagy melegben főleg, de alapvetően egész évben sokaknak okoz fejtörést, mi illik és mi nem illik egy esküvőre. Ha nincs a meghívóban feltüntetve a dress code – és általában nem szokták – akkor érdemes pár jó tanácsot, illemszabályt megfogadni a témában, hogy aztán ne kelljen feszengeni, szeretteink nagy napján! Lássuk mit tanácsos és mit ellenjavallott felvenni egy esküvőre.

Az, hogy mit viseljünk egy esküvőn, több mindentől is függ, először is nem árt jó előre tudni, hogy milyen tematikájú lesz az esküvő, mert értelemszerűen egy hippi lagziba, nem való a szmoking, és a White Tie esküvői fogadásra sem való a kerek napszemcsi virágkoszorúval. Ha a meghívóból nem egyértelmű, hogy milyen eseményre számíthatunk, bátran írjunk egy érdeklődő e-mailt, vagy eresszünk meg egy rövid telefont az ifjú párnak, az ő érdekük is, hogy használható információt adjanak számodra.

Alapvetően vannak aranyszabályok arra, hogy mit ne vegyünk fel egy esküvőre, azt azonban, hogy mit vegyünk fel, arra csak általánosságban vannak receptek, mert nyilván számít az évszak, számít az éppen aktuális divat, a helyszín, és az esküvő típusa, tematikája is, de mi most összeszedtük mit mondanak a sztájlisztok, és etikett tanácsadó szakemberek.

 

Általános esküvői dress code típusok

 

A tematikus esküvők között is van néhány általánosan elfogadott dress code típus, amelyek ha érvényesek feltüntetik őket a meghívón, de nem árt ha tudod pontosan mit jelentenek ezek.

 • Casual (laza elegáns)
  Amíg ez az öltözet hangzik a legegyértelműbben, addig ez lehet a legnyitottabb is, és sokszor a legrejtélyesebb! A helyszín sokat segíthet neked meghatározni a formalitás szintjét. Általában ez az alkalmi viselet egy reggeli vagy egy napközbeni esküvőre van fenntartva hétköznapi környezetben. Egy szoknya vagy egy csinos nadrág egy elegáns felsővel, vagy egy jó szabású alkalmi ruha biztosan megfelelő öltözék lehet.
 • Semi Formal/ Formal (alkalmi)
  Ez a ruhatípus egy esti viselet, olyan minőségi anyagokkal, mint a szatén, a selyem, valamint ezek mellé párosulhat egy kevéske gyöngydíszítés is. Egy gazdag anyag, mint a bársony vagy a pamutbársony a téli hónapokban szintén nagyon szép lehet. Általában koktélruha hosszúságú – más szóval kicsit a térd fölé, vagy a térdig érhet, esetleg lehet egy kicsivel hosszabb is. Akár a térdig érő fazon, akár a bokát súroló maxi ruha mellett teszed le a voksod, mindkét esetben egy igen kifinomult hatást kölcsönzöl megjelenésednek.
 • The Boutique
  Ebben az esetben a hölgyeknek egy elegáns koktélruha, vagy egy teljesen hosszú ruha ajánlott. Kiegészítők terén viszont az elegáns darabok mellett, a drámai hatású ékszerek is megengedettek.
 • Black Tie
  A férfiak számára nem enged túlzottan szabad kezet. Ebben az esetben egy sötét színű szmoking egy hozzá illő mellénnyel, vagy egy övkendő és egy fekete nyakkendő az elfogadott. A hölgyek kizárólag hosszú estélyit viselnek.
 • White Tie
  Ez az esküvők legformálisabb típusa, vagyis itt ragaszkodnod kell a szabályokhoz. A hölgyeknek földig erő ruhát kell viselniük, estélyit egy egészen semleges vagy sötét színben. (A korall színű koktélruha nem javasolt!)
  A férfiaknak frakkot szabad viselniük fehér mellénnyel és inggel, valamint fehér nyakkendőt, fehér kesztyűvel (a szürke is egy elfogadható választás), és hogy teljes legyen az összhang, egy pár fekete cipő fűző nélkül. – írja a Ceremóniamester Blog

 

 

Mit ne vegyél fel egy esküvőre! 

 

Nőként felejtsd el:

 • …A pirosat!.. – Ez a menyasszony színe, akkor is ha nem ilyen színű menyecskeruhát választ. Illik elkerülni. Ha mégsem mondanál le róla, válassz ilyen színű rúzst, vagy cipőt.
 • …És a fehéret vagy az ekrüt!!! – A fehér és annak minden árnyalata a menyasszonyt illeti, ha mégis fehéret kívánnál viselni válassz olyan darabot, ahol a nagy minták dominálnak és a fehér csak elenyésző, nem hangsúlyos.
 • …És a feketét is!!! – nem gyász szertartás ez, hanem esküvő. Ha mindenképp sötét ruhát választanál, az legyen sötétkék, sötétlila, vagy bordó, vagy sötétzöld.
 • A flitteres diszkószett is maradhat a szekrényedben!
 • A túl rövid, mini fazonú ruhát is kerüld.
 • A feltűnő színű vagy hatalmas virágos maxi ruhákat is felejtsd el, ez a menyasszony napja és nem a tiéd.
 • A tiarákat, csillogó fejdíszeket és extravagáns csillámló vagy feltűnő kiegészítőket! – Elég szörnyű lenne ugyanis ha az esküvői csoportképen jobban világítanál, mint a talpig fehér és csillogó menyasszony
 • A gigászi magassarkút! – Még akkor is felejtsd el ha tudsz benne járni. Az önfeledt tánchoz és adott esetben kültéren tartott szertartáshoz, egyáltalán nem ideális, sok esetben kényelmetlen is. Válassz olyan lábbelit, ami nem csak gyönyörű és elegáns, de kényelmes is.
 • Arany vagy ezüst színű ruhát! – ne tedd! Feljebb már említettük a tiarát és a csillogó, feltűnő kiegészítőket, egy arany vagy ezüst színű ruha hatalmas mellényúlás, ha csak nem te vagy az anyós, vagy az örömnagyi, mert akkor akár működhet is a dolog. Egyébként szimpla vendégként soha!
 • Koszorúslány szettet! – Nem árt előre megtudakolnod, hogy milyen színű ruhát viselnek majd a koszorús lányok, mert túl kellemes, ha éppen ugyanolyan színt viselsz.

Férfiként felejtsd el: 

 • Zakó póló, farmer kombót! – Legyen akármilyen laza is az esküvő, legalább egy csinosabb inget, vagy egy elegánsabb nadrágot válassz, egy egyszínű v-nyakú póló még beleférhet, ha a zakó és a nadrág valamint a cipő elegáns, de egy jobb ing mindenképp jobb választás.
 • A vőlegény style-t! – A fehér vagy ekrü mellényt és az ünnepi nyakkendőt is felejtsd el, bármennyire is szeretnél te a legszebb férfi lenni, ne nézz ki úgy, mint a vőlegény!!!
 • A csíkost és kockást! – Sem ingben, sem zakóban egyáltalán nem ajánljuk!
 • A tréfás, vagy nagy mintás nyakkendőt! – Talán ezt nem is kell részleteznünk, hogy miért ne, sokan viszont elkövetik ezt a hibát.
 • A színes zakókat! – Lehet, hogy van egy jó szabású, menő piros zakód, de ezt kérlek hagyd otthon az esküvő idejére, nagyon bénán mutat, ha a pasztell színű, sötétkék és fehér násznép között világít egy piros pali, nem beszélve arról, hogy a piros a menyasszony és a házaspár színe, ha a vőlegény választ egy ilyen darabot éjfél utánra, az teljesen rendben van, de vendégként ezt felejtsd el!
 • A fehér zoknit vagy a fehér cipőt! – Mostanában nagy divat, hogy a férfiak fehér vagy világos cipőt húznak a casual outfithez, arra kérünk, hogy ezt hanyagold. A fehér zokni meg egyenesen tabu, pláne a fekete cipőhöz.
 • A kordbársonyt! – Csak abban az esetben fogadható el, ha az esküvőt a lovin tartják, vagy egy olyan a tematikára épül, amibe ez bőven belefér, egyéb esetekben semmiféleképpen nem ajánljuk.
 • Háromnegyedes vagy rövidnadrágot, lenvászon illetve nyári nadrágot! – Ha gatyarohasztó nyári meleg is van egy esküvői viseletbe ez semmiképp nem fér bele, hacsak nem a tengerpartra szervezték azt közvetlenül.

 

Ha pedig te, mint vendég is tervezgeted lassan a nagy napot, egy tökéletes helyszínre már van is számodra egy mesés ajánlatunk!