Home / Vadászat / Erdei vadászat: cserkelés a nagyobb zsákmányért
Erdei vadászat: cserkelés a nagyobb zsákmányért

Erdei vadászat: cserkelés a nagyobb zsákmányért

szirakadmin szirakadmin november 12, 2016 Vadászat

Azok, akik kezdő vadásznak minősülnek, biztosan szeretnek ellátogatni új és még számukra ismeretlen helyekre, hogy az ottani erdőt és annak lakóit jobban megismerjék. A cserkelés pedig pont ebben segít, hogy minél otthonosabban mozoghass a terepen.

Nézzük, hogy mit is jelent pontosan a cserkelés fogalma?

A cserkelés vagy cserkészés jelentése egy fontos szempont, ha szeretnél a vadászok körében otthonosan mozogni. Ahhoz, hogy ezt elérd, tudnod kell, hogy a szakszerű vadászoknak nem jelent mást, mint rövid leállások hosszú sorozatát. Az üldöző csendesen lopódzik közelebb a vadhoz és így ejti zsákmányul.

Cserkelés? Miért kell?

Ez egy fontos kérdés, amit azok, akik még életükben nem vettek részt vadászaton vagy nincs ismerősük bizonyos körökben, nem tudhatják. A vadak elejtése egyfajta kihívás, igazán erőt próbáló érzés nem csak testileg, de lelkileg is.

Fizikailag felkészültnek kell lenni, hiszen ez nem egy fél órás játék, hanem gyakran pirkadattól sötétedésig vagy akár éjszakán át tartó figyelés. Alkalmazkodni kell az időjárási viszontagságokhoz és fel kell készülni minden eshetőségre. Ahogyan egyre inkább hűl az idő, úgy kell melegebb ruhákat felölteni. Vigyázni kell arra is, hogy a felszerelés ne adjon ki felesleges zajt és ne ijesszük el a környezetünkben lévő állatokat. Ezzel egy időben szükség van az érzékszervek használatára is, hiszen a sötétben vagy éppen félhomályban meg kell látni a vadat, az azonnali gondolkodás pedig sokszor sokat számít. Ez egyfajta taktikai játék, ha úgy tetszik. ??t kell gondolni minden egyes lépést. Az állat is, ha felméri a veszélyt vagy látja, hogy egy helyen nem volt biztonságos, már nem tér oda vissza többet.

Talán hasonlíthatjuk a sakkhoz, ugyanis tudnunk kell mi lesz a következő lépése az állatnak. Ez főleg a szarvasokra vonatkozik. A vaddisznó családokat könnyebb felfedezni, hiszen hangosabbak, ezért egy magaslesen könnyű megtalálni őket. Ha nem lesről lövünk rájuk, akkor óvatosan kell közlekedni a földön, mert egy dühös anyakocánál vagy egy felbőszült vadkannál nincs veszélyesebb!

Kijelenthetjük, hogy a vadászat során az győz, aki előbb veszi észre a másikat!

A cserkelésre azért van szükség, mert kifigyeljük az ellenséget és minden egyes lépését látni fogjuk. Sokkal előrébb van az, aki jól ismeri a környezetét és tudja, hogy merre vannak a fák. A cserkészés ebben is segít, mert bejárhatod azokat a területeket, amelyeket lehet meg sem néznél, de észreveheted az állatok nyomait, így ez segíteni fog a kiindulásban.

Tehát a cserkelés egy fontos része a vadászatnak és nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést és szeretnéd élesben kipróbálni a cserkelést, akkor látogass el vadászat aloldalunkra,
ahol bővebb információval szolgálhatunk.