Home / Konferencia és rendezvényszervezés / Csapatépítés – rosszul csinálod
Csapatépítés – rosszul csinálod

Csapatépítés – rosszul csinálod

A Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** minden adottságát tekintve alkalmas arra, hogy a céges rendezvények megszokott helye legyen. Ennek megfelelően, az utóbbi időben boncolgattunk is olyan témákat, amelyek szorosan kapcsolódnak az irodán kívüli összetartásokhoz. Jellemzően olyan tanácsokat akartunk megosztani, amelyek a fent említett dolgot segítik, a mai bejegyzésünk azonban azokat a csapatépítési tréningeket szedi össze, amelyeknél nincs lejjebb, ám mi tagadás, egy jó kis sztorinak elmennek. Igaz ugyanakkor az is, hogy nincs rosszabb, mint a rossz csapatépítés!

A mai jelige tehát, hogy „Így ne csapatépítőzz!”

Bevett dolog az, hogy a középiskolában zöldfülűként, az egyetemen gólyaként, a munkahelyen pedig friss húsként kénytelenek vagyunk átesni olyan beavatási szertartásokon, amelyek bőven kívül esnek a komfortzónánkon. Ezzel alapjáraton nincs is baj, ha a tevékenységből nem lesz túlkapás. A beilleszkedést minden olyan dolog elősegíti, amely döntögeti a tabukat, feszegeti a saját tűréshatárunkat és előidéz egyfajta lélektani szabadságot, egy tűréshatárt leküzdő elégedettséget.

A baj, ahogy említettük akkor van, ha a szervező túlzásokba esik és extrém, vagy komfortzónán túl lévő módot választ a brigád összerántására.

Paintball

Wow. Paintball. Fegyverek, férfiasság, lazaság. Szó se’ róla, egy hamisítatlan hadi akciónak megvan a maga szépsége, ám nem szabad elfelejteni, hogy sokszor nem minden arany, ami fénylik. A paintball kiváló kis mozgás, szemre tetszetős a festékgolyók robbanása, egy hamisítatlan adrenalinbomba. De nem szabad elfelejteni, hogy fáj! Túl azon, hogy a napokig fájó sérülések – némelyik esetben még védőruhán keresztül is megtörténhet a sérülés – nem csak fizikailag zavaróak a mindennapokban, de a kékes-zöldes-lilás foltok esztétikailag sem a legszebbek.

A harci szellem csillapítása érdekében, inkább válasszuk az airsoft, vagy a lézerharc nyújtotta militáris szépségeket.

Apró játékok

A csapatépítés eredendő célja az, hogy tovább erősödjék az összetartás a munkatársak közt. Sok főnök és vezető azonban nem tudja azt, hogy ha két kolléga közt nézeteltérés van, a csapatépítő nem feltétlenül a legjobb megoldás a problémára. A nagy sikerű, angol The Office negatív hőse, David Brent előszeretettel kreál olyan szituációkat a zseniális irodai komédiában, amelyek kellemetlenebbnél-kellemetlenebb helyzetbe hozzák, az amúgy is negatív érzéseket tápláló munkatársakat.

Játékkal, humorral és kedves gyakorlatokkal nem lehet gondokat elűzni, ez megbeszélést igényel. A móka, csak ezután jöhet.

A mai blogposztban két szélsőséges példát szedtünk össze, a tanulság pedig egyértelmű. Kerüljük a csapatépítés szervezésénél az extremitást, szorítkozzunk az arany középút megtalálására. A csapatépítés akkor lesz jó csapatépítés, ha a munkatársak felszabadultan végezhetik azt, egy meglévő konfliktus esetén csak olaj a tűzre az erőltetett jó kedv.

A fenti eseteket tehát hasznos elkerülni és inkább a tutit választani. Szirák mesés vidékén minden adott egy céges újjászületéshez!

The worst team-building experience you’ve ever had