Home / Érdekességek / Gasztronómia és Szirák – a legjobb borok
Gasztronómia és Szirák – a legjobb borok

Gasztronómia és Szirák – a legjobb borok

szirakadmin szirakadmin november 12, 2017 Érdekességek

A tegnapi blogposztban egy csokorba gyűjtöttük, a Szirákon fellelhető legfinomabb fogásokat. A gasztronómiai élmény azonban úgy kerek és igazi, ha az ízletes fogások mellé ital is dukál.

Nem nehéz kitalálni, hogy a magyar borokból áll majd a mai TOP 3-as listánk. A könnyed italok ízléses kísérői lehetnek, egy gyertyafényes sziráki vacsorának.

Vörös? Fehér? Rozé?

Teljesen mindegy, ugyanis a kastély boraiban lehetetlen csalódni.

  1. Bock Royal Cuvée – Villány

Ha vörösbor, akkor Villány. Ha Villány, akkor Bock. Ezen két tétel legalább annyira alaptörvény a borkultúrában, mint az, hogy a tinédzser évek után a kóla szentségtörés az italban. Kifejezetten ajánljuk a 2011-es évjáratú cuvée-t a vadhúsok mellé, ugyanis remekül kidobja az ízeket. A villányi pincészet már a kilencedik generáció óta foglalkozik a bortermesztés művészetével. A Bock névvel fémjelzett italról, a Borbarátság is elismerően ír:

„A pince zászlós bora, mely egy bordeaux-i típusú házasítás: Cabernet Sauvignon (60%), Cabernet Franc (30%) és Merlot (10%). 24 hónapig új, kisméretű tölgyfahordóban, majd a hordós érlelést követően legalább 3 évig palackban fejlődik. Mély, sötét intenzitású, bíborba hajló sötétvörös színárnyalat jellemzi. Bársonyos, nagy testű bor, illatában érett cseresznye, dohány érezhető, ízében a túlérett gyümölcsök mellett a csokoládé és a vanília jelenik meg.”

Vétek volna kihagyni!

  1. Sauska Cuvée 13 – Villány

Ha a borkultúráról van szó, nehéz elszakadni Villánytól. De miért is tennénk ezt? A villányi ászok között, Bock mellett a Gere és a Sauska név jut az eszünkbe, ha erre a vidékre gondolunk. Utóbbi, vagyis Sauska pincészetéből is a cuvée a befutó a listánk közepén. A 14-es évjáratról lehetetlen lemondani, ha egyszer megkóstolja az ember. A Borbarátság megfogalmazásánál, mi sem tudtuk volna jobban összefoglalni a bor jellegét:

„Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc a pince nagyboraival azonos gondossággal, kézzel szüretelt és válogatott alapanyagból. Négy hónapot érett francia tölgy hordóban. Kristálytiszta, jó zamatú, sok gyümölccsel, kedves, kerek tanninokkal. Frissítő hosszú íz, füge, fekete ribizli, koránérő meggy és szerecsendió.”

  1. Dúzsi Kékfrankos Rozé – Szekszárd

A nevető harmadik borunkkal még mindig az ország nyugati régiójában maradunk, de messze nagyon nem megyünk Villánytól, csak egy kicsit. Dúzsi Tamás rozéja, mondhatni, hogy fogásfüggetlen, ugyanis nincs olyan étek, melyhez nem esne jól egy pár korty kékfrankos. A szekszárdi borvidék egyik kiemelkedő boráról van szó, melynek üvegében ott rejlik a vállasság és a frissesség ízvilágának tökéletes harmóniája.

„Ha rozé, akkor Dúzsi. Ha Dúzsi, akkor rozé. A szekszárdi pince, ahol a stílus sosem változik: világos hagymahéj szín, finoman epres, szedres, boros illat, vibráló savak, hosszú, fűszeres korty. Tiszta gyümölcs.” – írja a Borbarátság.

Élvezze nálunk a hazai borok minden cseppjét!