Home / Természet és látnivalók / Akár velük is találkozhatsz, ha Nógrádban jársz
Akár velük is találkozhatsz, ha Nógrádban jársz

Akár velük is találkozhatsz, ha Nógrádban jársz

A természet szerelmeseiként, amikor nyaralni indulunk, akár a helyi élővilág is lehet alapja a desztináció kiválasztásának. Gondoljunk csak az erdélyi medvelesekre, ami szinte minden állatkedvelőt lázba hoz. Nem kell azonban ilyen messzire utaznunk, ha izgalmas élőlényekkel szeretnénk találkozni, hiszen Nógrád megye élővilága is bőven tartogat meglepetéseket.

A növények és állatok szeretetének megtanítása már egészen apró kortól fontos része az életnek, hiszen a minket körülvevő világ tiszteletben tartása sokat elárul az ember személyiségéről, intelligenciájáról. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy a gyerekeket minél korábban megismertessük az élővilág varázslatos lényeivel, így később, már felnőttként ők is tovább tudják adni a megtanultakat.

A megye különleges adottságainak hála (változatos talajviszonyok, domborzat és növényzet) a bájos nyuszin és a lenyűgöző hiúzon túl, akiket szinte mindenki egyből felismer, olyan elképesztő állatok és növények is megfigyelhetők, akiket eddig talán csak könyvben vagy természetfilmben láttál. Ismerjük meg őket!

A védett ritka növények közül esztétikai szépségét tekintve is kiemelendő a körzet címernövénye, a bársonyos kakukkszegfű, valamint a dunai csillagvirág, a kardos madársisak és az ikrás fogasír.

A fogoly és a fácán az egész körzetben megtalálható, a vaddisznó, az őz és a szarvas természetes élettere a cserjeszintű tölgyesek területe. Elsősorban a védett területeken élnek, de olykor azokon kívül is előfordulnak nemes kisragadozók: a nyuszt, a nyest és a hermelin. Ha szerencsénk van, a szürkületben messziről megpillanthatjuk az erdők mogorva fickóját,  akit csíkos pofájáról a gyerekek is felismernek: ő a borz. Az utóbbi években az Ipoly-völgyben a vidra is megtalálható.

Az erdők természetközeli állapotát jelzi a gazdag madárvilág, amelynek különleges képviselői a darázsölyv, a császármadár és a fehérhátú fakopáncs. Felhagyott agyag- és homokbányákban, pl. Rimóc köszség határában gyurgyalagok fészkelőtelepe látható. Vidékünk érdekességei közé tartozik a fekete gólya is.

A rovarvilág sokszínűségét Európa legnagyobb bogara, a nagy szarvasbogár, a különleges szépségű havasi cincér, valamint a ritka nyolcpettyes virágbogárjelzi.

A történelem folyamán az ember állandó jelenlétét az erdőirtások hatására kialakult nagy kiterjedésű gyepterületek mutatják. Az így, másodlagosan kialakult társulások értékes képviselői az ecsetpázsitos rétek és a hazánkban ritka szőrfűgyepek foltjai. A hegyi legelőket szép és értékes virágok teszik változatossá, mint pl. a mezei szegfű vagy a kéklevelű sarkvirág, olyan lepkéknek nyújtva élőhelyet, mint a farkasalmalepke és a nagy tűzlepke.

Ugye, hogy egytől-egyig mind lenyűzözőek? Amennyiben szívesen meglesnéd őket, nincs más dolgod, mint ellátogatni Nógrád megyébe és türelmesen várni, akár nálunk is megszállhatsz! : )

 

Szűkebb hazánk, Nógrád növény- és állatvilága