Home / Egészség, wellness / A tökéletes csendes elvonulás előnyei és titkai
A tökéletes csendes elvonulás előnyei és titkai

A tökéletes csendes elvonulás előnyei és titkai

Elvonulni a világ zaja elől nagyon jó dolog. Nem csak testünk töltődik fel hanem lelkünk is. Ha már csak egy napra ki tudunk szakadni a mókuskerékből, az is rengeteget számít. Ha például az augusztus 20-i tűzijáték zajától megkímélnéd idén magad, családodat és/vagy háziállatodat, ha jól esne egy napig csendes nyugodt környezetben meditálni, sétálni, pihenni vagy túrázni, a most következő bejegyzésünket neked ajánljuk.

Folyamatos nyomás alatt élünk. Az állandó kényszer, hogy valamiben jó legyél, hogy előteremtsd a családod biztonságát adó anyagiakat, hogy eközben legyél jó anya, apa mind-mind feszültséggel töltenek el bennünket nap mint nap.
Próbálunk erősek és példamutatók lenni, mert belül tudjuk nem törhetünk meg. Nem engedhetünk a nyomásnak, nem roppanhatunk csak úgy össze. Meg kell felelnünk minden területen. Nem engedhetjük el magunkat egy pillanatra sem, mert akkor mi lesz velünk? Ki fog helyettünk helytállni, megfelelni? Fontos azonban, hogy a napi daráló mellett, megtaláljuk az egyensúlyt. Azt az egyensúlyt, ami biztosítja számunkra azt, hogy mindeközben jó kedvel élhessük a mindennapi életet. Meg kell találnunk a lehetőséget, hogy a munka mellett elegendő időt fordítsunk mind úgy magunkra, mint ahogy a családunkra is. Ne engedjük meg, hogy a munka elidegenítsen bennünket mindentől. Adjunk magunknak feltöltődési időt. Egy telefon is a folyamatos használat során előbb utóbb lemerül és bizonyos ideig töltésre van szüksége, hogy újra működőképes legyen. Nekünk is szükségünk van az aktív pihenésre!

Csúcsra járatni egy nap alatt a pihenést

 • Ürítsd ki a fejed! Ha nehéz is, engedd el a hétköznapi dolgokat, fókuszálj magadra és ha nem vagy egyedül szeretteidre. Hagyd most a gondjaidat elszállni, vegyél pár mély lélegzetet és csendesítsd le az elméd és a lelked.
 • Nevess sokat! – A nevetés nem csak gyógyít de teljesen átmossa az embert mentálisan. Egy jóízű kacagás felér egy kisebb tornával, tehát a testedre is hat. A vidámság és a nevetés mentálisan olyan reakciókat indít el benned, amitől egyszerűen megfeledkezel a rád nehezedő  gondok súlyáról.
 • Sétálj nagyokat, legyél a friss levegőn! Adj az izmaidnak és a belsődnek frissességet egy kellemes séta által. Egy erdős fás részen, a zöldben töltött járás, pszichológiailag is pozitívan hat rád.
 • Egyél finomakat, könnyű és ízletes ételeket!
 • Szeress, élj át pozitív érzelmi hatásokat! Ha párban vagy ez könnyebb, ha egyedül, figyelj befelé, fordulj szeretettel magad felé, élvezd a környezetet ahol vagy, lepd meg magad egy finom fagyival, egy jó könyvvel, vagy ölelgess meg egy fát. Ne nevess, tényleg működik, és nagyon jót tesz! Próbáld csak ki!
 • Tarts sziesztát, egy nap akár többször is!
 • Gyakorold a semmittevést is! Gyógyít!
 • Ha beindulnának a cikázó gondolatok, azonnal tereld el őket! Ne feledd te uralod a gondolataidat és nem ők téged!
 • Viseld azt amiben a leginkább kényelmesebben érzed magad, használj olyan illatot a bőrödön, amitől a komfortérzeted megnő. Mosd át naponta egyszer kétszer hűvös vízzel az arcodat és a nyakadat, élénkítsd a tested.
 • Hagyj magadnak végre időt olyasmire, amire mindig is sajnáltál időt szánni! – Legyen ez egy újságcikk elolvasása, vagy egy forró olajos fürdőben való órákig ázás, netán egy minimális barkácsolás, kártyázás a gyerekekkel, stb, bármi, amitől úgy érzed, hogy jobban lennél, jót tenne, de sosem szánsz rá időt, most azonnal tedd meg.
 • Van még egy utolsó utolsó tanácsunk: Egyszerűen ne vidd túlzásba a létezést. 🙂 Lehetőleg minél kevesebb dolgot csinálj. Hallgass sokat, pihenj többet, ürítsd ki a lelked, a fejed, a szíved és határozd el, hogy kikapcsolsz!

Mi a helyes?

Sokan állítják, hogy egy két nap alatt nem lehet annyira leengedni, kikapcsolni, hogy annak legyen valós pozitív hozadéka. Pedig ez nem igaz, egy-két napot is tehetünk olyan nyugodttá, hogy egy egy újabb hétnek aztán kivirulva futhassunk neki megint. Mit mond a szakember?

Dr. Gálik Ágnes természetgyógyász azt mondja:

“A hozzám forduló betegek sokszor panaszkodnak, hogy nem csak testileg, de lelkileg is lemerültek, fáradtak. Sajnos mindannyian tapasztaljuk, hogy egy felgyorsult, gyakran érzéktelennek tűnő világban élünk, szinte valamennyien sodródunk. Csak megyünk előre, próbáljuk megvalósítani a fontosnak hitt álmokat, elérni a nagy célokat, s közben képtelenek vagyunk ebből kilépni, megállni egy-egy pillanatra. Ez nem jó!

Ismét egy-két olyan nap következik, amikor lehetőség nyílik a feltöltődésre. Szabadidő programot tervezhetünk, kirándulhatunk. A lényeg, hogy álljunk meg, vegyük észre a természet apró csodáit, a körülöttünk lévő szépséget. Meg kell tanulni élvezni a pillanat varázsát. El kell mélyülni egy kicsit magunkban vagy annak a társaságában, aki fontos számunkra, és fel kell töltekezni, mert másképp nem lesz miből erőt merítenünk. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy belefáradtunk mindenbe és szinte elszáguldott mellettünk az élet.

Fontos, hogy próbáljuk meg, mert szüksége van a szívünknek, lelkünknek is ápolásra, egy kis pihenésre, feltöltekezésre.

Ehhez kívánok kellemes hétvégét!”

Ha nem egyedül akarunk elvonulni!

Csináljunk közös programokat az egész családdal. Vonjunk be mindenkit! Menjünk együtt a szabadba, vagy főzzünk együtt valami finomat, amit aztán közösen fogyaszthatunk el. Ha tehetjük, olvashatunk is a szabadban, vagy csak úgy töltsünk semmittevéssel egy kis időt, figyelve a természet szépségeit. Ne sajnáljuk ezekre a dolgokra az időnket! Még ha haszontalan időtöltésnek is véljük, higgyük el, mindeközben folyamatosan tudunk feltöltődni.
Legyenek közös programok a gyerekeinkkel, és szakítsunk időt magunkra is. A testünk és a lelkünk felfrissülésének adjuk meg azt, amire szüksége van!
Hisz a mindennapi tennivaló megvár bennünket. Nem történik nagy katasztrófa, ha egy kicsit ellensúlyozzuk más kikapcsoló tevékenységekkel. Engedjük meg tudatosan magunknak a lazulást! Mert ha kiegyensúlyozzuk a napunkat, akkor azok a kötelező feladatok is sokkal kezelhetőbbé válnak majd.
Ha tudjuk, hogy a munka után, megadjuk magunknak a pihenést, feltöltődést, akkor már jobb közérzettel állunk elébe annak a napnak. Ha feszültek, stresszesek vagyunk, minden nehezebben fog működni az életünkben.
Szabadítsuk fel a lelkünket! Érezzük a kikapcsolódás örömét! Adjuk csak át magunkat neki!
Meglátjuk így közérzetünk is kiegyensúlyozottabbá, és örömtelibbé válik. És meglátjuk mindezt a környezetünkben élők is örömmel fogják fogadni!

 

Ha egy tökéletes helyet keresel, szívből ajánljuk számodra a Sziráki Kastélyt, mert páratlan környezeti adottságai csendes kényelmes szobái, vadregényes fekvése, garantáltan kisimítják megfáradt idegeidet. Családdal, párban, egyedül is tökéletes elvonulás. Igazi királyként, királykisasszonyként vonulhatsz el egy mesés elefántcsont toronyba.