vadászidény

Vadászidény és tilalmi idők

Azoknak, akik vadásznak fontos tudni, hogy mikor vannak azok az időszakok, amikor legálisan vadászhatnak. Egyes fajokra külön fel kell hívnunk a figyelmet, hiszen nem mindegy, hogy mikor és mit lövünk le.

Már korábban írtunk arról, hogy a vadászat egy olyan tevékenység, amelyet már a kezdetektől fogva művelünk. A férfi feladata elejteni a vadat, hogy étel kerüljön az asztalra. Anno vadászni mindenhol lehetett, majd jött a tulajdonjog, a lekerített területek és a magántulajdon kimondása.

Már a középkorban is tilos volt egyes területeken vadászni, ami a király tulajdonában állt, ezek ilyenkor halálbüntetéssel jártak. Majd teltek múltak az évszázadok és a vadak száma csökkent. Már nem lehetett az erdőkben csak úgy vadászni, hiszen fontos az, hogy az állatok fennmaradjanak és szaporodjanak.

A szabályok bevezetése segített egyes populációknak fennmaradni, mert azon kívül, hogy a vadásztársaság biztosítja az adott időszakban a vadászatot, a tagság több kötelezettséggel is jár, például télen az állatoknak, akik nem találnak már ételt a földön a hó miatt, egyes helyeken etetni kell őket, hogy ne pusztuljanak el vagy megfigyelni a védett fajokat és vizsgálni őket.

A vadászélet a természet szeretetéből is áll, hiszen a vadat tisztelni kell.
A vadászidény fajoktól függően változó, mert vigyázni kell arra is, hogy szaporodjanak!
Az idény március elsejétől tart a következő év februárjának utolsó hónapjáig. A többi fennmaradó időszak szabályszegésnek minősül.

Néhány faj, amelyekre nagy figyelmet kell fordítani!

Gímszarvas

Megkülönböztetünk golyóérett, selejt illetve tehént is. Ezekre szeptember 1-től január 31-ig lehet vadászni.

Vaddisznó

Egész évben lőhető és nincsenek kivételek. Az ajánlott időszak november 1-től január 31-ig tart.

A róka, pézsmapocok, nyestkutya, mosómedve, mert kártékony állat, egész évben vadászható!

Figyelni kell a tilalmi időszakok betartására mert, ha nem teszed, akkor ez komoly pénzbírságot és igazolvány bevonást jelenthet!

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, akkor látogass el vadászat aloldalunkra,
ahol bővebb információval szolgálhatunk. 

Hozzászólások