vadászati módszer

Vadászati módszer – kotorékozás

Mai bejegyzésünkben egy különleges vadászati módszer bemutatásra kerül előtérbe. Már korábbi cikkeinkben volt róla szó, hogy lehetetlenség segítség nélkül vadászni, ha kisebb állatokra lövünk.

A kotorékozás egy speciális vadászati módszer, amelyre külön vadászkutyákat tenyésztenek. Ennek a lényege, hogy azokat a fajokat, amelyek a föld alatt élnek és a vadász nem fér be hozzá, segítségre van szüksége. Egyrészt segít felkutatni és kiugrasztani őket az odúkból vagy a föld alatti harcokban is részt vehet. Itt nagyon fontos a vezetővel való kommunikálás, mert a kutyában is megvannak a vadász ösztönök, amely ilyen esetekben elfajulhat.

A jelentősebb fajták a kotorékvadászatban, a terrierek és a tacskók. Közülük is a sima, és drótszőrű foxtrerrier, jagd terrier és wels terrier.

Ezek a kis apróságok a kotorékvadászat specialistái, de a föld alatti térben sem vallanak szégyent. Nemcsak kis- de nagyvadakra is bevethetjük őket, de szóba jöhet vízi vadászat, vaddisznó egyéni és társas vadászatára, és persze nem felejthetjük ki a sebzett vad utáni keresést. Ezek természetesen igen magas intelligenciát igényelnek.

A két módszer a kotorék és a föld felszínén történő vadászat eltér egymástól, tehát más-más kiképzés szükséges.

A fegyelem mindig fontos!

A föld alatti munkához már kölyökkorban elkezdődik a kiképzés. A tanulás színhelyét műkotoréknak nevezzük. Régen sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a kicsinyek kinevelésére. A szuka már a kotorékban ellett és a kölykök sötétben a felszín alatt nevelkednek. Csak akkor mehettek a felszínre, amikor már tudtak járni és a lyukakon keresztül térhettek fel a külvilágba. Így természetes viselkedési forma alakult ki.

Ahhoz, hogy megfelelő kutyákat válasszunk ki, szükségünk van néhány viselkedés formára:

  • bátorság
  • kitartás
  • fogósság
  • apport készség

Ezek a tulajdonságok öröklődőek és a későbbiekben fejleszthetőek.

Műkotorék

A feladata, hogy a kutya hozzászokjon a föld alatti léthez és mozgáshoz és környezethez. Amikor a kutya lemegy a kotorékba, kell hogy folyamatosan kapcsolatban maradjon a gazdájával, ezért a csaholás elengedhetetlen. Az előhozó képességét is lehet fejleszteni, hogy mikor megtalálja a lelőtt állatot, akkor ki tudja hozni, úgy hogy minél kevesebb kárt tegyen benne.

Ha már elég tapasztalt, akkor jöhet a harci helyzetekre való felkészítés. Itt elsősorban arra kell koncentrálni, hogy az elején ne sérüljön a kutya egója, hiszen minél magabiztosabb annál jobban fog teljesíteni. Az elvárásoknak megfelelően pedig ki lehet vinni majd a szabadba, hogy élesben is kipróbálja magát.

Aki úgy érzi a vadászat egyedül unalmas és vágyik maga mellé valakire, azoknak ajánljuk, hogy egy hű társsal vágjanak neki az erdőnek.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, akkor látogass el vadászat aloldalunkra,
ahol bővebb információval szolgálhatunk. 

Hozzászólások