Szirákon

Szirák – “csónakázz” pihenésed során

Szirák az a hely, ahol rengeteg érdekesség fedezhető fel, kezdve a gyógynövények termesztésétől a kastélyszállóig. A falu telis-tele van szebbnél szebb kincsekkel, amelyeket gyakran elfelejtenek vagy kihagynak az idelátogatók. 

Eddig kevesen hallottak Szirákról városáról, ám ha mégis akkor az első, ami az emberek eszébe jut az a Sziráki kastély. A Budapesttől 75 km-re található település Nógrád megyében helyezkedik el. A vidéki térség a Cserhát dombjai között lelhető fel a Bér patak völgyében.

A mai bejegyzésünkben Sziráknak egy olyan kincsét mutatjuk be, amely sajnos ma már nem pompázik úgy, mint régen. Itt a Csónakázó tóról van szó, amely évtizedekkel ezelőtt a kastély mellett az egyik leglátványosabb dolog volt. Képzeld csak el, milyen lehetett felkelni a kastélyban vagy annak szárnyépületében és reggel kitekinteni az ablakon, ahol ott volt a tó nyugodt vize. A vidéki élet egyik elmaradhatatlan tájképe közé tartozott.

Így történt ez Madách Imrével is, akinek egy csónakázás alkalmával ugrott ki a fejéből Az ember tragédiájának címe. A történet szerint történt egy apróbb baleset, aminek valljuk be szerencsésebb következménye nem is lehetett volna, hiszen az egyik legnagyobb irodalmi mű kezdetét alapozta meg. Ha hinni lehet a mondáknak, akkor az egyik fejezete is itt készült.

Ez a hely rengeteg ihletet adott az elmúlt időszakban az idelátogatóknak. Bár ma már sajnos nem üzemel apadás miatt a tó, nem kell kétségbeesned. Rengeteg más módot találhatsz arra, hogy elengedd és kiszellőztesd a fejedet.

Itt vidéken minden más, a levegő friss és jobban alszol tőle, reggel madárcsicsergésre kelsz és nem a különböző zajokra, amik kintről szűrődnek be hozzád. A családoddal minőségi időt tudsz majd eltölteni, hiszen a hétköznapok alkalmával lehet erre nem jut időtök, mert mindenki rohan, külön órákra, edzésekre, találkozókra, szinte alig tudtok együtt lenni még hétvégén is.

A kastélyszálló melletti parkban ugyanúgy kikapcsolódhatsz, mintha csak egy csónakban ülnél. Itt nem kell attól tartanod, hogy beleborulsz a vízbe, de ugyanúgy érezheted a lágy szellő fuvallatát az arcodon.

Reméljük felkeltettük a te és családod érdeklődését, hogy ellátogassatok Szirákra, hiszen ilyen közel a természethez kevés szállóban van lehetőség! A régi idők emlékei még ma is felfedezhetőek a kastélyban és rengeteg programmal lehet színesíteni azt a pár napot, amelyet itt töltenétek.

Gyere el Te is kastélyszállónkba, és töltsd nálunk szabadságod! További információkat honlapunkon kaphatsz vagy látogass el Facebook oldalunkra!

Hozzászólások