Az évszak pszichológiája – önterápia a Sziráki Kastély nyugalmában

A szeptember eleje és úgy egyáltalán az ősz, valahogy sokaknak jelent egy új kezdetet. Valahogy ilyenkor fejben kicsit máshogy állunk a dolgokhoz, mint az év többi napján. Fogadalmakat teszünk, de nem úgy, mint Szilveszterkor, átszervezzük a dolgainkat és sokkal másabbul érezzük magunkat bőrünkben, mint máskor. Ki jobban, ki rosszabbul. Sokan nem szeretik és sokan imádják ezt az időszakot, de vajon hogyan fordíthatjuk a magunk javára ezt a különös évszakot? Összeszedtünk pár alternatívát arra, hogy hogyan használhatjuk személyes fejlődésünkre az őszt, úgy hogy az ne az elmúlást jelentse az életünkben, hanem a megújulást!

Számoljunk el magunkkal! 

Hamarosan jön az év vége, vegyük sorra, hogy az év elejétől mik azok a dolgok, amit sikerült elérnünk, mi az ami közben történt vagy megváltozott, hol tartunk az életünkben, min nem sikerül változtatni. Fontos, hogy ne ostorozzuk magunkat, hanem magunkkal szembe nézve vessünk számot. Ez egy nagyon fontos belső munka, ami rengeteg dologra megtaníthat, rengeteg dolgot elfeledtethet és sok mindenre megtaníthat. Fogjunk meg egy meleg pokrócot, bújjunk be alá egy csendes nyugodt zúgban és írjuk össze, mi volt, mi van és mit szereténk és hogy mit fogunk tenni azért, hogy amire vágyunk valósággá váljon!

Tűzzünk ki új célokat! 

Nem csak újévkor lehet fogadalmakat tenni és célokat kitűzni, ez az időszak is nagyon alkalmas erre. Fontos, hogy a siker érdekében, egyelőre csak apróságokat fogadjunk meg, mert így nem lesz akkora csalódás ha nem sikerül betartani. Ugyanakkor ha sikerül, az öröm és a sikerélmény nem marad el, ami utána talán egy sokkal nagyobb cél elérésében is motiválni fog. Ha már régóta halogatsz dolgokat, most szándd el magad, készíts listát ezekről és egyesével, kitartóan valósítsd meg őket. Ha már ezer éve tervezed, hogy kiválogatod a régi sosem hordott ruhákat és rászorulóknak adományozod tedd meg, ha már rég meg akarsz tanulni egy különleges nyelvet de eddig folyton találtál valami kifogást, ami miatt nem kezdted el, kezdj neki! Mindig elkezdeni nehéz valamit, de aztán már megy minden, mint a karika csapás.

Engedjük el, ami felesleges! 

Bűntudat, rossz érzés, múltban élés, reménytelen kapaszkodás valamibe, ami valójában már nem okoz örömet. Csak pár dolog, amit az emberek folyton magukon cipelnek. Makacsold meg magad és engedd el ezeket! A rossz érzések jelentős részét feleslegesen érezzük, hiszen gyakran az van, hogy amiről azt hisszük, hogy a másik úgy gondolja hogy…az valójában teljesen máshogy van és feleslegesen érezzük magunkat rosszul. Ha valakivel megoldatlan ügyünk van, vegyünk egy nagy levegőt és zárjuk le azt vele. Nagy megkönnyebbülést fogunk érezni. És ne feledjük, hogy a gondolatainkat mi irányítjuk, és nem azok minket! Tehát álljunk meg egy percre és tudatosítsuk magunkban, hogy mindaz, ami bennünk most történik az értünk van! Ebben a szellemiségben alakítsuk tovább a dolgainkat!

Vonuljunk el a világ elől, hogy rendezzük magunkban: Kik vagyunk? Mit akarunk? És ezt hogyan akarjuk?

Tűzzünk ki egy olyan úti célt, válasszunk egy olyan helyszín elvonulásunk állomásaként, ahol komfortosan érezhetjük magunkat pár napig ugyanakkor a sok inger nem vonja el a figyelmünket magunkról. Utazzunk el egyedül és csak a legszükségesebb holmijainkat vigyük magunkkal egy kedvenc könyv és egy napló vagy jegyzetfüzet kíséretében. Hagyjuk, hogy végre kikapcsolódjunk! Némítsuk le a telefont, kapcsolódjunk le az internetről, tegyük offline üzemmódra magunkat egy-két napra és figyeljünk befelé, saját magunkra. Sétáljunk nagyokat a természetben, együnk finom és jó minőségű ételeket, és pihenjünk sokat. Nem is gondolnánk, hogy egy ilyen típusú töltődés mennyit jelent a testnek és a léleknek! Hogy milyen gazdag tud lenni, egy-egy egyedül töltött nap! Gondoljuk át, hogy mik számunkra az igazán fontos dolgok, és mik a lényegtelenek. Legyenek ezek élethelyzetek vagy emberek, hozzunk határozott döntéseket, tervezzük meg hogyan megyünk neki az év végének, és mit várunk a következő évtől. Legyünk magunkkal határozottak, de ne szigorúak! Egy ilyen elvonulás szóljon a belső csöndünkről, és a megújulásról.

A Sziráki Kastély egy tökéletes helyszíne lehet egy ilyen belső utazásnak, számos magyar híresség is kedvelt helyszíne volt ez ilyesmire egykoron. Tudta, hogy Madách nálunk írta az Ember Tragédiájának 9. fejezetét? 🙂 Kényelmes, meghitt szobák, varázslatos természeti környezett, kellemes wellness szolgáltatások, finom vacsorák és borok, kiegészítő szolgáltatások,  egyéb jó programlehetőségek várnak, ha minket választasz. A tökéletes elvonulás maximalizálásáról már írtunk korábban is, ebből is meríthetsz tippeket!

Ha még ma úgy döntenél szobát foglalsz a nyugalom szigetére, ezt ide kattintva megteheted! 

 

 

 

 

 

Hozzászólások